Fizetési kedvezményeket kínál a NAV a koronavírus miatt

fizetesi_kedvezmenyek_koronavirus_cover

NAV fizetési kedvezmények koronavírus idejére a fodrász szakmában is hasznos.

A szolgáltatói szektorban nagyon sokan egyéni vállalkozóként – Katásként – üzemeltetik a saját bizniszüket, ami alól nem kivételek a fodrászok sem. A COVID-19 rohamos terjedése a szépségipari szakembereket is az üzletük bezárására ösztönözte, még akkor is, hogyha kormányrendelet nem kötelezte őket. Felismerve a problémát, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal fizetési kedvezményeket határozott meg a gazdálkodó szervezetek és az egyéni vállalkozók számára, amelynek részleteit megtalálod lejjebb!

NAV fizetési kedvezmények

a koronavírus-járvány idejére

A koronavírus okozta gazdasági nehézségek az adózók legnagyobb százalékát érintik, ezért a Nemzeti Adó- és Vámhivatal – röviden NAV – fizetési kedvezményeket írt elő az egyéni vállalkozók és a gazdasági szervezetek számára. Ebből kifolyólag tehát egy kérelem benyújtása mellett a következő engedményeket lehet igényelni: 1) fizetési halasztás, 2) részletekben történő megfizetés, 3) mérséklés, illetve elengedés.

fizetesi_kedvezmenyek_koronavirus_NAV_1

#1 Fizetési könnyítések: részletfizetés és fizetési halasztás

Fizetési könnyítés (részletfizetés, fizetési halasztás) engedélyezésének törvényi feltételének számít az átmeneti fizetési nehézség fennállása, és az a tény is, hogy a fizetési nehézség kialakulása nem az adózónak felróható mulasztás eredménye. A koronavírus-járvány által okozott fizetési nehézség az adózóknak fel nem róható objektív körülmény. Ennek figyelembevételével a NAV a fizetési halasztást, a részletfizetést – vagy ezek kombinációjaként akár a halasztást követően részletekben történő kiegyenlítést – kérelemre pótlékmentesen is engedélyezheti. Továbbra sem engedélyezhető azonban fizetési könnyítés a munkavállalóktól levont jellegű fizetési kötelezettségekre!

#2 Fizetési kötelezettség mérséklése vagy elengedése

A fizetési kötelezettség mérséklése vagy elengedése csak tényleges – azaz lejárt esedékességű, ki nem egyenlített – tartozásra engedélyezhető. Adó (tőketartozás) csak magánszemély esetében mérsékelhető (engedhető el), azonban e körben sincs lehetőség a kifizető által természetes személytől levont adó- és járuléktartozás mérséklésére (elengedésére). A mérséklés engedélyezésének feltétele a gazdálkodási tevékenység ellehetetlenülése.

További fontos tudnivalók:

1. Átütemezés: Ha az adózó a koronavírus-járvány okozta nehézségei miatt nem tud eleget tenni a már folyamatban lévő fizetési könnyítés teljesítésének, akkor ezen indokkal kérheti a tartozás újabb átütemezését.

2. Kérelem díja: az egyéni vállalkozók fizetési kedvezményre irányuló kérelme alapján folytatott elsőfokú eljárás illetékmentes. A gazdálkodó szervezetek eljárás illetéke 10 000 forint, amelyet a Magyar Államkincstárnál vezetett 10032000-01076064 számlára kell megfizetni. 

3. Előtörlesztési lehetőség: az adózóknak bármikor lehetőségük van arra, hogy a folyamatban lévő fizetési könnyítésre díjmentesen előtörlesztést teljesítsenek, az engedélyezett futamidőnél korábban kiegyenlítsék tartozásukat.

4. Kérelem elérhetősége: a jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező gazdálkodó szervezet a FAG01, az egyéni vállalkozók pedig a FAM01 űrlapon terjeszthetik elő a kérelmüket.

Az űrlapok elérhetőségéért kattints ide!

További részletekért kattints ide, és keresd az információs füzeteket!

fizetesi_kedvezmenyek_koronavirus_NAV_2

Az online pénztárgépek éves felülvizsgálata járványhelyzetben

A COVID-19 koronavírus-járványra tekintettel a kormány 2020. március 11-én veszélyhelyzetet hirdetett, és olyan intézkedésekről döntött, amelyek
értelmében – a járvány terjedésének lassítása érdekében – radikálisan csökkenteni kell a személyes érintkezések számát az élet minden területén.

A NAV csak abban az esetben javasolja a veszélyhelyzet időszaka alatt esedékessé váló éves felülvizsgálatok elvégzését, ha az közvetlen személyes érintkezés nélkül, vagy annak minimalizálásával megoldható. Ha a felülvizsgálat csak a pénztárgép üzemeltetési helyén – jelentősebb mértékű személyes érintkezés kockázatával – végezhető el, akkor az adóhivatal javasolja a felülvizsgálat elhalasztását egy későbbi időpontra, még akkor is, ha ezzel az egyéves határidő lejár.

fizetesi_kedvezmenyek_koronavirus_NAV_3

Ha vállalkozó vagy, ezek a tartalmak még érdekelhetnek:

#1 Magyar munkajogi összefoglaló a koronavírus tükrében

#2 Táppénz kisokos a koronavírus idején: mikor és mennyi jár?

 

Készítette: Fodrászinfó

Forrás és szöveg: NAV

Cover: itt

Képek: itt, itt, itt

Ez a tartalom most sokaknak segíthet – kérlek segítsd őket a cikk lájkolásával vagy megosztásával – köszönjük! 

Közzétéve: 2020-03-22 11:50

fizetesi_kedvezmenyek_koronavirus_NAV_3
fizetesi_kedvezmenyek_koronavirus_NAV_1