Fodrászatok újranyitása Németországban: luxus helyett biztonság

fodraszatok_ujranyitasa_Nemetorszag_cover

Megmutatjuk, hogy hogyan segítenek a fodrászatok újranyitásával Németországban.

A járványhelyzetnek még koránt sincs vége, azonban a megfelelő óvintézkedések mentén egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetni a gazdaság beindítására. A fodrászatok újranyitása számtalan kérdést felvet: hogyan biztosíthatok megfelelő és biztonságos működést, mit csináljak másképp? A kérdések megválaszolására Németországban kidolgozták azokat az alapértékeket, amelyek segítenek a szalonok arculatának újragondolásában.

A szalonok arculatának újragondolása: luxus helyett biztonság

Mindannyiunk számára nehéz alternatívákat keresni egy olyan helyzetre, amit igazán nem ismerünk. Éppen ebből kifolyólag osztjuk meg a németországi szalonok újranyitásának alapértékeit, hiszen úgy gondoljuk, hogy szükség van az új gondolatok térnyerésére, a változásra, amely képes egy új bizalmat és köteléket kialakítani a fodrászok és a vendégek között. Amire mindenképp szükség van, az nem más, mint a biztonságos közeg megteremtése, azaz annak az atmoszférának a megalkotása, ahol az emberek egy szeparált zónában nyugodtnak érezhetik magukat. Lássuk, hogyan tudjuk ezt elérni a gyakorlatban!

fodraszatok_ujranyitasa_Nemetorszag_1

Fodrászatok újranyitása Németországban

1) Kezdetek

A klasszikus értelemben vett szalonba járás fogalmát, most teljes mértékben újra kell gondolni, a legapróbb változtatástól kezdve a legnagyobbig. Elsősorban azt kell meglátni, hogy melyek azok az alapvető szükségletek, amelyektől az emberek a fodrászatba toppanás első pillanataiban is azonnal úgy érzik, hogy egy biztonságos helyre érkeztek. 

Ezeket a kérdéseket válaszold meg először:

 • Milyen fizetési lehetőségeket biztosítok a vendégek számára, illetve hogyan intézem a viszonteladást?
 • Az érkezés első pillanatában hogyan fogadom a vendégeimet?

Ezeket a lépéseket tedd meg először:

 • Jelenleg nem tudok magazinokat és frissítőket kínálni a vendégeimnek.
 • Nincs lehetőség “beeső vendégek” igényeinek kielégítésére.
 • A vendég időpontját és idősávját szigorúan tartanom kell, hogy a szalonban mindig minimális létszámban tartózkodjunk.
 • A szalont szükséges olyan módon “átrendezni”, hogy több vendég esetén a megfelelő távolságtartásra lehetőség legyen.

fodraszatok_ujranyitasa_Nemetorszag_2

2) A vendég kiszolgálásának új módja

A prioritás innentől kezdve a biztonság és a tisztaság keresztmetszete. A luxus már nem csupán a menő fodrászszalon arculatot jelenti, hanem azt a tényt is, hogy a vendégben nincs frusztráció az üzletben tartózkodás ideje alatt. 

Ezeket biztosítsd az alkalmazottaknak és a vendégeknek:

 • Minden kollégádnak biztosíts kesztyűt és PPE-maszkot.
 • A vendég érkezésekor azonnal hívd fel a figyelmet a kézmosásra/kézfertőtlenítésre!
 • A vendéget is kötelezd az arcmaszk viselésére. Ha nem hozott magával, ajánlj fel neki egyet!
 • Használj eldobható törölközőket, de ha erre nincs lehetőséged, minden vendég számára biztosíts egy sajátot, amelyet 60 °C-on átmostál!
 • Minden vendég fogadása előtt fertőtlenítsd munkatársaiddal a szalont, az ajtótól kezdve, a pulton keresztül, egészen a fodrászeszközökig!

fodraszatok_ujranyitasa_Nemetorszag_3

3) Kommunikáció és időpont

Az egyre húzódó karantén mindenkiből kiváltja a fodrászával való újratalálkozás vágyát. Akik végül úgy döntenek, hogy meglátogatják a szalont, azokkal most biztosan több időt vesz igénybe az egyeztetés. A cél, hogy az ügyfelek maximalizálása mellett, a fodrászat megőrizze a biztonságát és felelősségteljes hozzáállását, ezért érdemes egy teljesen új időpont egyeztetési rendszert kidolgozni. 

Ezeket a változtatások fontold meg:

 • Fontold meg egy olyan műszakváltás kialakítását, amelyben figyelembe veszed az alkalmazottak családi helyzetét – ki, hogyan és kivel él, illetve kinek és melyik műszak az ideális?
 • Növeld a kommunikáció hatékonyságát a kollégáid körében! Győződj meg róla, hogy mindannyian pontosan ugyanazokat az értékeket követitek és tartjátok be! Mindig beszélgess velük az esetleges aggodalmaikról, hallgasd meg a javaslataikat!
 • Növeld a kommunikáció hatékonyságát a vendégeid körében is! Az időpontegyeztetést megelőzően tájékotasd őket a szalon jelenlegi szabályairól és működéséről. Többször figyelmeztesd őket a szalonlátogatás előtt is, hogy mindenki fejében kellő mértékben rögzüljön a fodrászat új berendezkedése!
 • Hívd fel a figyelmet, hogy a szalonba kizárólag kísérő nélkül érkezhet a vendéged! A nyomatékosítás érdekében matricázd fel a szalonod ajtaját vagy ablakait is!

fodraszatok_ujranyitasa_Nemetorszag_4

4) A szalonba látogatás élményének növelése

A konzultáció eddig is kimagasló szerepet töltött be a fodrász-vendég kapcsolatban, azonban ez most még inkább előtérbe kerül. 

Így növeld a vendégélményt:

 • Kollégáiddal egyeztetve, biztosítsatok a vendégeitek számára online konzultációt a különböző digitális kommunikációs csatornák egyikén, mint például a Zoom-on, a FaceTime-on, a Messengeren stb. keresztül. Ez a megoldás nem csak az egészség fenntartása miatt fontos, de sok időt is megspórol.
 •  Az online egyeztetés során érdemes egy konzultációs lapot készíteni, amelyen minden megbeszélt dolog egy helyen szerepel. 

fodraszatok_ujranyitasa_Nemetorszag_5

5) Egyéb üzleti szempontok

 • Mindig ismételd el a nyilvánvalót is! Mit értünk ez alatt? Egyértelműnek tűnhet, hogy a vendég bizonyos tünetek észlelése esetén lemondja az időpontját, azonban mindannyian jól tudjuk, hogy ez sokszor nem valósul meg. Ebből kifolyólag újból és újból hívd fel a figyelmet a COVID-19 veszélyeire, lehetséges tüneteire, és kérd meg, hogy gyanús szimptómák jelentkezésével egyidejűleg, inkább mondja le az időpontját!
 • A fodrászcsapatot is ösztönözd arra, hogy mindig vizsgáltassák ki a tüneteiket! Ha például valaki tüsszög, mert allergiás, akkor is érdemes utánanézni, hogy valóban csak ennyiről van-e szó!
 • Merj árat emelni, hogy képes legyél profitot termelni! A vendégeknek is meg kell érteniük, hogy a jelenlegi színkorrekciók sokkal időigényesebbek lesznek, mint amikor mindenki 3-4 hetente jár fodrászszalonba – az idő pénz! (Ha védőfelszerelést biztosítasz a vendég számára, merd elkérni azt a minimális pluszt!)
 • Ezekben az időkben se felejtsd el a szalonmarketinget és az imázsépítést! Posztolj, posztolj és posztolj az összes közösségi platformra, amit fenntartasz!

fodraszatok_ujranyitasa_Nemetorszag_6

Ezek a Fodrászinfó cikkek még érdekelhetnek:

#1 Salonic időpontfoglaló rendszer: “Ha akarod sima naptár, ha akarod sokkal több.”

#2 Fodrászszalon arculat

#3 Kormányrendeletek tisztázása a fodrászatok újranyitásának tükrében

 

Szöveg: Gódor Virág

Forrás: https://www.tigifuse.com/what-can-we-learn-from-german-salons-re-opening/

Képek: Pinterest, itt, itt, itt, itt, itt, itt

Ha érdekesnek találtad cikkünket, köszönjük, hogyha lájkolod vagy megosztod! 🙂

Közzétéve: 2020-05-08 15:09

fodraszatok_ujranyitasa_Nemetorszag_3