Fodrászatokra és szépsészalonokra vonatkozó hivatalos előírások: mutatjuk a Nemzeti Népegészségügyi Központ válaszát

Fodraszatokra es szepseszalonokra vonatkozo hivatalos eloíiások

Itt vannak a fodrászatokra és szépségszalonokra vonatkozó hivatalos előírások listáját.

A koronavírus okozta bezárási majd újranyitási hullám sok kérdést vetett fel a szakemberekben: vajon most mit és hogyan lehet, egyáltalán mik a munkábaállással kapcsolatos elvárások. Megkerestük a Nemzeti Népegészségügyi Központot, a választ Dr. Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvostól kaptunk.

Fodrászatokat, kozmetikákat és szépségszalonokat érintő előírások

“Az Operatív Törzshöz küldött, a fodrászat, kozmetika, szépségszalon működtetésére-, továbbá a tevékenységekhez köthető higiénés szabályokra vonatkozó megkeresésére a Nemzeti Népegészségügyi Központ az alábbi tájékoztatást adja.

A védelmi intézkedésekről szóló 168/2020. Korm. rendelet, valamint a fővárosi védelmi intézkedésekről szóló 211/2020. (V. 16.) Korm. rendelet értelmében a megkeresésben foglalt szolgáltatói tevékenységek (fodrászat, kozmetika, szépségszalon) végzésének akadálya nincs.

 4. § (6) A szolgáltatások szabadon bárki által igénybe vehetők, a szolgáltatás biztosítása céljából működő üzlet nyitva tarthat és látogatható.

Az új koronavírus okozta járvány terjedésének megakadályozását szolgáló alábbi járványügyi szabályokat (egészséges személy, személyi higiéné betartása, fokozott fertőtlenítés, szellőztetés) kell a szépségszalonok tevékenységre a lehetőségekhez mérten adaptálni és a legszigorúbban betartani.

A szolgáltatásokat kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató személyek vegyék igénybe, illetve álljanak munkába. 

Továbbra is a fertőzés megelőzésének legfontosabb eszköze gyakori, alapos szappanos kézmosás vagy alkoholos kézfertőtlenítés.

Emellett szigorúan be kell tartani a köhögés etikett szabályait (papír zsebkendő használata, annak hiányában behajlított kar könyökhajlatába történő köhögés, tüsszentés).

Kerülni szükséges a felesleges közvetlen testkontaktust, valamint a saját arc, szem, száj érintését is. 

Javasolt figyelmeztető táblák kihelyezése a gyakori és helyes kézmosásról, kézfertőtlenítésről.

A köhögéssel, tüsszentéssel a különböző felületekre került vírus inaktiválása érdekében rendszeres fertőtlenítő takarítás elvégzése szükséges a különböző helyiségekben.

A fertőtlenítő takarítás során kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy kézzel gyakran érintett felületek vírusölő hatású szerrel, megfelelő gyakorisággal és alapossággal fertőtlenítésre kerüljenek.

A tevékenység során használt eszközök felületének rendszeres, felhasználók közötti fertőtlenítése rendkívül fontos.

A takarítást végző dolgozók részére a felhasznált szerek használatára előírt védőeszközök biztosítása szükséges, illetve oktatásban kell részesíteni őket a felületek tisztításának, fertőtlenítésének fontosságáról, a fokozott fertőtlenítést igénylő területekről.

A felületek fertőtlenítésére jól alkalmazhatók az alkohol bázisú gyorsfertőtlenítők, illetve a fertőtlenítő kendők, míg a klórálló burkolattal ellátott helyiségek padló és fal burkolatainak fertőtlenítésére a klórtartalmú készítmények is használhatók.

A fertőtlenítőszereket minden esetben a gyártó által magyar nyelven feltüntetett használati utasítás szerint, megfelelő koncentrációban és megfelelő behatási idővel kell felhasználni.

szociális helységekben biztosítani kell legalább a szappanos kézmosási lehetőségetpapírkéztörlő használatát, lehetőség szerint vírusölő hatású kézfertőtlenítő szert.

Javasolt a bejáratánál érintésmentes vírusölő hatású kézfertőtlenítő adagoló berendezés elhelyezése, annak folyamatos utántöltése és a használatára történő figyelemfelhívás.

Zárt térben történő tevékenységek esetében a kórokozók koncentrációjának minimalizálása érdekében kiemelt figyelmet kell fordítani a fokozott és folyamatos szellőztetésre az egyedi lehetőségek függvényében.

A különféle légtechnikai eszközök növelhetik a kockázatot a levegő keverésével, a vírusos cseppek lebegtetésével, valamint a kórokozó szállításával.  A mesterséges szellőztetés helyett, a megelőzés érdekében javasoljuk a természetes szellőztetés alkalmazását. Amennyiben a légtechnika nem kapcsolható ki, úgy szükségesnek tartjuk a tiszta, friss levegő arányának növelését a belső térben. A friss levegő pótlás minimum 10 l/s/fő legyen.

A forgódobos hővisszanyerők (forgódobos hőcserélők, regiszterek) közvetíthetik a mikroorganizmust a használt és a friss levegő ág között, ezért ezeket a készülékeket mindenképpen kapcsolják ki. Kerülendő továbbá minden olyan egyéb műszaki megoldás, amely az elhasznált levegő egy részét visszajuttatja a friss levegő ágba. Továbbra is használhatók az olyan hőcserélők, ahol nincs levegő visszakeverés, amely garantálja a friss és az elhasznált levegő 100%-os elkülönítését.

Az olyan légtechnikai készülékek, amelyek friss levegő pótlására nem alkalmasak, hanem csupán a belső levegőt forgatják (pl. split klíma és fan-coil berendezések), a levegőben tartják a vírusokat, így növelhetik a fertőzés kockázatát, ezért javasoljuk ezeknek a készülékek a kikapcsolását. Amennyiben ezek nem kapcsolhatók ki, gyakori fertőtlenítésük javasolt.

Tisztelettel:

Dr. Szabó Enikő

helyettes országos tisztifőorvos” 

Ezek a cikkek érdekelhetnek még:

#1 Hajas László interjú a koronavírus kapcsán kialakult helyzetről

#2 Csatlakozz a “Szépítsd a Hőst” mozgalomhoz!

#3 A fodrászat most “veszélyes üzem”: Duda Ernő virológussal beszélgettünk

 

Készítette: Fodrászinfó

Ha hasznosnak találtad, amit itt olvastál,  köszönjük a Like-ot és megosztást!

Közzétéve: 2020-05-29 20:47