Főnököm Trevor Sorbie – interjú Szabó Ádámmal

Szabo_Adam_interju_Trevor_Sorbie_cover

A főnök Trevor Sorbie, Szabó Ádám pedig beszélgetőtársunk. Fogadjátok szeretettel!

Szabó Ádám fodrász nem mindennapi karriert járt már be – és még hol a vége. Hazai divatkarrierje csúcsán Londonba költözött, hogy Trevor Sorbie-val dolgozhasson, miközben a L’Oréal Professionnel-nek és Shu-Uemuranak csináltak bemutatókat. Mára függetlenedett és egy ügynökség szárnyai alatt újra a divatvilágban dolgozik, ezúttal New Yorkban. A most következő interjút még 2014. május 30-án, a  siófoki L’Oréal Salon Expert Kongresszuson készítettük. Ha pedig kíváncsiak vagytok a folytatásra, kövessétek oldalunkat, mert hamarosan találkozhattok még vele.

Hogyan kerültél Trevor szalonjába?

Körülbelül öt éve egy kedves fodrász barátom, Subert Zsolt biztatására, egy londoni kiruccanás alkalmával adtam le az önéletrajzom. A menedzser már ismerte a munkámat, így behívtak egy interjúra.

Milyen volt az interjú és a „felvételi procedúra”?

Az interjún Sue Haydon-nal, a cég általános menedzserével és Trevorral találkoztam. Őszintén beszéltem velük, jó hangulatban telt az interjú, nagyokat nevettünk. Aztán bemutattak Angelónak, aki nagyon kedvesen végignézte a portfóliómat, pedig várt rá a vendége. 

Néhány hétre rá csináltam a tesztnapot, kicsit bonyolult volt összeszedni a modelleket, de szerencsém is volt, az akkori barátnőm egy modell lány volt, őt vittem magammal. Csetneki Sasa fodrász barátom pedig felajánlotta, hogy saját költségére eljön velem és levághatom rajta  a “férfihajat”. Egy volt kollegám, Dibáczi Szilvi is éppen Londonban volt munkát keresni, neki is levágtam a haját rövidre, pedig nagyon nem akarta! Úgyhogy csak a maradék három lányt kellett az utcáról, a metróról behívni. Felvettek.

Gondolom, mikor felvettek, akkor költöztél ki Londonba. Így egyszerre nagyobb volt a váltás. Hogy élted meg?

Sokkot kaptam. Magyarul szerintem elég jól kommunikálok, angolul ez egyáltalán nem ment. Egy négy éves gyerek szintjén tudtam beszélni, és ez a kelet-európai akcentusommal együtt nagyon megnehezítette a dolgom. Mivel közel száz modellre volt szükségem a négy és fél hetes tréninghez, amikor csak tehettem az utcát jártam és embereket szólítottam le. Ez még a briteknek is a legnehezebb része a tréningnek. Volt, aki elszaladt előlem, mint a Borat című filmben. Társaságban inkább csak figyeltem, mint részt vettem volna aktívan a társalgásban. Nem volt könnyű, de ma már tudok “jófej” lenni angolul is, és bármilyen mindennapi témában jól kifejezem magam.

Szabo_Adam_interju_Trevor_Sorbie_1

Szabó Ádám a londoni Fashion Week backstage munkája közben

Mesélnél egy kicsit arról, milyen az ottani munka? Miben más mondjuk, mint itthon? 

Nem tudom összehasonlítani a két országot, mert szerintem sem angol, sem magyar sablon nem létezik, maximum csak a felszínen. Trevornál mindenki a saját személyiségének megfelelően dolgozik, van „mérnök” és „nagy dumás” is. Mindenki másban jó. 

Te miben vagy jó?

Erről a vendégeimet kellene megkérdezni.

A vendégkör, illetve a vendégek igénye mennyiben eltérő a magyarországitól? 

Teljesen más ízlésvilág. És az átlag hajtípus is különböző. Nagyon gyakori a vékonyszálú haj, ezért nagyon precízen kell tudni hajat vágni.

Kezdő fodrászként, vagy akár még gyerekként, álmodoztál arról, hogy milyen pályafutást szeretnél?

Tini koromban bemutatófodrász szerettem volna lenni, és nemzetközi versenyeket nyerni. Azóta már új álmokat kellett keresni magamnak.

Most mik ezek?

Most a divat van nálam fókuszban. Szeretnék egy olyan nemzetközi szintre lépni, hogy bárhova is megyek a világban, azonnal dolgozni kezdjek, legyen az Párizs, London, New York vagy Milánó.

Dolgozol Londonon kívül máshol is?

Igen, divatfotózásokkal sok időt töltök Párizsban és Milánóban.

Mikor döntötted el, hogy fodrász leszel? 

Gyermekkoromban már mondogattam a szüleimnek, de hogy őszinte legyek, az agyam úgy 19-20 éves koromban „kattant be”.

Szabo_Adam_interju_Trevor_Sorbie_4

Szabó Ádám első prezentációja Trevor Sorbie-nak

Úgy tudom, fodrászdinasztiába születtél. Mit, hol és hogyan tanultál a felmenőidtől? 

Székesfehérvárott, és leginkább alázatot. No meg rengeteg régi trükköt és alaptechnikát, amit ritkán látni manapság, de nekem a mindennapi munkám része. Előfordult már, hogy egy show backstage-ében Trevor elkerekedett szemekkel kérdezte, hogy “ezt meg hol tanultad?”. Én meg válaszoltam, hogy apukámtól. Az volt a válasz, hogy “csak mert úgy csinálod, ahogy kell, és ezt már nagyon régen nem láttam”.

És mi volt ez?

Francia sütés, amikor nagyon lazán, a vasat folyamatosan nyitva-zárva, egyszer bal, máskor jobb oldalról tekerjük a vasra a hajat, és minden körben kijön középen. Az ondolálásnak egy puhább hatású verziója, gyakran az azt megelőző művelet.

Munkád során kik voltak mestereid? Kiknek köszönheted jelenlegi tudásod? 

Nagyon sokan voltak. Apukám után Kreisz Jenőnél voltam egy évet, de jártam Perina Péterhez is. Aztán a hazai Toni&Guy-nál rengeteget tanultam főleg Herczeg Csabától, de nem csak tőle, másoktól is. Azóta is sokat tanulok kollégáimtól. Ezért is szeretek csapatban dolgozni.

Jársz-e mostanában továbbképzésekre? Ha igen, hová és miket tanulsz? 

Manapság a legtöbbet backstagekben tanulom, de szívesen ülök be különböző hajbemutatókra is.

Ha jól tudom, ti is folyamatosan továbbképzéseket tartotok. Milyen visszajelzéseket kaptok? 

Jókat! (nevet) Mi azt szeretjük, ha tényleg történik valami a színpadon, és nagyon őszintén beszélünk, igazi információkat adunk, és nem félünk attól, hogy ha megtanítjuk, amink van, akkor nem lesznek új ötleteink, amit a jövőben át tudunk majd adni. Ez általában szimpatikus az embereknek.

Szabo_Adam_interju_Trevor_Sorbie_5

Szabó Ádám egy londoni hajshow backstage munkája közben

Hogyan készültök egy-egy nagy bemutatóra?  

A nagy show-k esetében legtöbbször együtt dolgozzuk ki a tartalmat, de gyakran van, hogy csak mi dolgozunk valamin és ő csak a végén átnézi. Közösen dolgoztunk az Alternative Hair Show záró show-ján, a L’Oréal Colour Trophy Grand Final záró show-ján, de több más nagyobb bemutatón is Európában, Rómától Barcelonáig.

Tervezed-e azt, hogy hazaköltözöl, vagy Londonban megtaláltad helyed? 

Nem hiszem, hogy Londonban fogok megöregedni. De bármi lehetséges, és bármikor. Manapság nincsenek távolságok, Londonból Budapestre utazni rövidebb idő, mint Budapestről Debrecenbe, és lassan már olcsóbb is. Nem beszélve az internet által biztosított kommunikációs lehetőségekről. Ez a kettő együtt azt eredményezi, hogy a haza már nem helyekben található, hanem kizárólag a szívünkben és a kulturális örökségünkben.

Mit szeretsz Londonban? A város, az egész miliő, a rasszok keveredése milyen pluszt ad a munkád során? 

Kinyitotta a szemem. Sokkal több szemszögből látom a dolgokat. Szeretem azt, hogy fiatal a város, és azt, hogy ennyire aktív a divat és a művészeti világ. Az sem elhanyagolható tényező, hogy az emberek többsége, az átlag is érdeklődik a művészetek, a divat iránt. Próbálnak stílusosak lenni, ki ízlésesen, ki kevésbé, de ezért senki sem bámulja meg őket, vagy “szól be” nekik az utcán. Itt nem szegik egymás kedvét az emberek, tisztelik az individuumot. Csak az igénytelenséget nem díjazzák. Emiatt ilyen színes a város. A munkám során ez úgy segít, hogy úgy érzem, klasszisokkal előrébb járok vizuális kultúra terén, mint tettem azt öt évvel ezelőtt.

Szabo_Adam_interju_Trevor_Sorbie_7

Szabó Ádám, feleségével Cahterine-nel és Trevor Sorbie-val a British Hairdressing Awards-on, amikor az Év Londoni Fodrászának és az Év Avantgárd Fodrászának kategóriájában is jelölték.

Mit javasolsz annak, aki Bódi Ákos (a TIGI nemzetközi oktatási igazgatója), vagy a te példádból kiindulva, szintén külföldön szeretne fodrászkarriert befutni?

 

Csak szeresse, amit csinál, legyen bátor, de alázatos, próbálja megragadni a lehetőségeket és soha ne veszítse el a hitét!

És egy kicsit kézzelfoghatóbban: merjen például bekopogtatni az általa kiválasztott szalonba?

Ez a bátorság része.

Neked volt segítséged abban, hogy Trevor szalonjába kerültél ki?

Nem volt. Hacsak az nem számít, hogy néhány vezető beosztású ember már ismerte a munkásságomat. De abban, hogy Londonban boldoguljak, Zsolti segített. Nélküle lehet, hogy nem is sikerült volna.

Miben segített neked?

Eleinte együtt laktunk, mire megérkeztem, volt saját szobám. Segített bankszámlát nyitni, helyi taj számot intézni. Kulturális különbségekre hívta fel a figyelmemet, jó tanácsokkal látott el. Igazi barátként viselkedett, nem felejtem el neki.

Milyen ember Trevor? Ő honnan nyeri az inspirációt legújabb kollekciói és bemutatói megalkotásakor? 

Mint bárki ezen a szinten: mindenhonnan! Egy filmplakát, egy utcai mutatványos, bármi. Trevor emberként nagyon szerény és alázatos, de a tetszését nehéz elnyerni.

Szabo_Adam_interju_Trevor_Sorbie_2

Trevor Sorbie és Szabó Ádám

Milyen vele együtt dolgozni? 

A legjobb, legkorrektebb, legfairebb főnököm ez idáig. 

 

Készítette: Hansági Dorka

Képek: Szabó Ádám

Ha tetszett az interjú, köszönjük a Like-ot és a megosztást! 🙂

Közzétéve: 2020-04-14 11:43

Szabo_Adam_interju_Trevor_Sorbie_5
Szabo_Adam_interju_Trevor_Sorbie_4
Szabo_Adam_interju_Trevor_Sorbie_4