Kormányrendeletek tisztázása a fodrászatok újranyitásának tükrében

fodraszatok_ujranyitasa_kormanyrendeletek_cover

Kormányrendeletek tisztázása fodrászatok újranyitásának tükrében.

Úgy tapasztaltuk, hogy sokan még mindig nem biztosak abban, hogy megfelelően értelmezik a Magyar Közlönyben megjelent jogszabályokat. A fodrászatok újranyitási hullámát látva, úgy gondoltuk, hogy érdemes tisztázni a szalonokra vonatkozó jelenlegi kormányrendeleteket, ezért felkerestük a Belügyminisztériumot, hogy biztosak legyetek a helyes eljárási módban. Íme a válasz!

Fodrászatokat érintő kormányrendeletek

A fodrászati csoportokat nyomon követve az tapasztaltuk, hogy sokan nem tudják eldönteni, hogy egy fodrászszalon is az “üzlet” kategóriába tartozik-e a jogszabályok szerint, illetve, hogy ebből kifolyólag létezik-e életkori szabályozás a szalonba látogatások alkalmával. Ebből kifolyólag kerestük fel a Belügyminisztérium Ügyeleti Központját, hogy egy biztos alapot biztosítsunk az újranyitáshoz, és eloszlassuk a kételyeket. A megkapott válasz értelmében biztosan kijelenthetjük, hogy a fodrászszalonok működéséhez 

  • nem kapcsolódik életkori szabályozás,
  • illetve a nyitvatartást sem szabályozza a kormány, hogyha kereskedelmi tevékenység nem zajlik a szalonban.

A hivatalos e-mail megtekintéséhez, görgessetek lejjebb a cikkben, amelyben a Belügyminisztérium részletesen kifejti a fodrászatokat érintő korlátozásokról szóló válaszát.

fodraszatok_ujranyitasa_kormanyrendeletek_1

A Belügyminisztérium hivatalos válasza:

“Tisztelt Hansági Dorottya!

Köszönjük szíves megkeresését!

A Kormány 95/2020. (IV. 9.) Korm. rendelete 5. § (1) értelmében az  élelmiszert, az  illatszert, a  drogériai terméket, a  háztartási tisztítószert, a  vegyi árut és a  higiéniai papírterméket árusító üzlet, továbbá a gyógyszertár, a gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzlet és az üzemanyagtöltőállomás kivételével a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 2.  § 27.  pontja szerinti üzletben (a továbbiakban: üzlet) 15.00 óra után 06.00 óráig az ott foglalkoztatottak kivételével tartózkodni tilos.

Amennyiben a fodrász szalonban nem végeznek kereskedelmi tevékenységet, tehát nem árulnak termékeket és csak szolgáltatást nyújtanak a vendégek részére (pl. hajvágás), akkor a törvény értelmében nem tartoznak az “Üzlet” fogalomkörébe, így Önökre nem vonatkozik a 06.00 és 15.00 közötti nyitvatartási korlátozás. A vendégeket életkoruk szerint nem kell szétválasztaniuk. A kijárási korlátozásról szóló 71/2020. (III. 27.) Korm. rendelet 6. § (1) bekezdése szerint saját és családja érdekében a 65. életévét betöltött személy az élelmiszerüzletet, drogériát, piacot vagy gyógyszertárat 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben látogathatja. E Korm. rendelet 6. § (2) bekezdése pedig kimondja, hogy az élelmiszerüzletben, drogériában, piacon vagy gyógyszertárban 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben az ott foglalkoztatottak kivételével kizárólag az (1) bekezdés szerinti személy tartózkodhat.

A fodrászat nem tartozik ezen üzletek közé.

Az üzletben dolgozó fodrászok “számára” nincs korlátozás.

Ennek ellenére járványügyi szempontból kérjük Önöket, hogy lehetőleg limitálják az egyszerre megjelenő vendégek létszámát, így csökkentve a vírus terjedésének lehetőségét!

Üdvözlettel: 

Ügyeleti Központ”

Ezek a Fodrászinfó cikkek még érdekelhetnek:

A fodrászat most „veszélyes üzem”: Duda Ernő virológussal beszélgettünk

És esetleg ezek is:

#1 Hajas László interjú a koronavírus kapcsán kialakult helyzetről

#2 Csatlakozz a “Szépítsd a Hőst” mozgalomhoz!

#3 A fodrászat most “veszélyes üzem”: Duda Ernő virológussal beszélgettünk

 

Készítette: Fodrászinfó

Képek: Pinterest

Ha hasznosnak találtad, amit itt olvastál, bátran lájkold és oszd meg másokkal is a cikkünket – köszönjük! 🙂

Közzétéve: 2020-04-24 10:37