Nincs nyitás: 2,5 millió beoltotthoz kötik a lazítást

nincs nyitás

Egyelőre nincs nyitás: covid infónkból megtudhatjátok, hogy mi várható.

Ami korábban is elhangzott, az megerősítésre került a Magyar Közlöny legfrissebb számában: egyelőre nincs nyitás. Eszerint továbbra sem várható enyhítés, a nyitást 2,5 millió beoltotthoz kötik és a védelmi intézkedést a Kormány 2021. április 8-ig fenntartja.

A védelmi intézkedések meghosszabbítása, még nincs nyitás

A Kormány – az Operatív Törzs javaslatára – a védelmi intézkedéseket 2021. április 8. napjáig fenntartja.

A kettőmillió-ötszázezredik COVID-19 elleni oltóanyaggal történő védőoltás első dózisa beadásához kapcsolódó rendelkezések

A kijárási tilalom időszaka az este 10 óra és reggel 5 óra közötti időszak.

A szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszüntetésre kerülnek.
(2) A személyes megjelenést igénylő szolgáltatás céljára szolgáló helyiség vagy helyszín nem köteles zárva tartani.
(3) A személyes megjelenést igénylő szolgáltatás céljára szolgáló helyiségben vagy helyszínen – a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet 3. §-ára figyelemmel – megengedett a szolgáltatás nyújtása és a szolgáltatás igénybe vétele.

Ez az enyhítés a kettőmillió-ötszázezredik COVID-19 elleni oltóanyaggal történő védőoltás első dózisa beadásának napját követő napon lép hatályba.

nincs nyitás

Egyelőre nincs nyitás, a fodrászatokat is kötelező zárva tartani

A Kamarán a sor

A Kormány felkéri a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarát és a népegészségügyi szerveket olyan további ajánlások kidolgozására, amelyek a járványügyi védekezést elősegítik.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2021. 03. 23-i javaslata 

“A kiskereskedelmi üzletek esetében az MKIK javasolja, hogy az említett szektorban egy ún. négyzetméter alapú újranyitás valósuljon meg a következők szerint:

• Az üzlethelyiségek esetében 5-10 négyzetméterenként csupán egy vevő tartózkodhat az üzletekben. A 100 négyzetméter alapterületet meghaladó üzletek esetében 15 vagy 20 négyzetméter juthat egy személyre.

• A bevásárlóközpontok, plázák esetében egyedi szabályozás kidolgozása szükséges, tekintettel arra, hogy azok működése eltérő az egyéni üzlettípusoktól. Ezen üzletek esetében is a négyzetméter alapú korlátozások betartása lenne irányadó. Ezen kívül a bevásárlóközpontok vásárlók közlekedésére és mozgására nyitva álló közös területein tartózkodó/várakozók esetében a mindenkori távolságtartási előírások betartását javasoljuk, amelyet az üzemeltető köteles ellenőrizni.

• A higiénés előírások betartása érdekében az üzletekbe és szolgáltató helyekre történő belépést követően ellenőrzött módon kerüljön sor a kézfertőtlenítésre.

fizikai kontaktussal járó szolgáltatási szektor esetében (pl. fodrász, kozmetikus, cipőjavító, ruhatisztító, varrónő, stb.), amikor üzlethelyiségben végzik a szolgáltatást, a kereskedelemhez hasonlóan a négyzetméter alapú szabályozás alkalmazását javasoljukötvözve a kifejezetten betartandó járványügyi előírásokkal – pl. ügyfelek közötti távolság, ügyfélszám korlátozása, ügyfelek utáni fertőtlenítés, a vírus terjedését gátló védelmi eszközök használata stb., amelyek teljeskörű teljesítése esetén kerülhet csak sor a nyitásra.

Javasoljuk a védettségi kártyával rendelkező személyek szolgáltatásokhoz való kiemeltebb hozzáférésének biztosítását, akár úgy is, hogy a védettségi kártyával rendelkező személyek a vendéglátó és turisztikai szolgáltatásokat igénybe tudják venni.

Fentieken túl az MKIK azonban nem javasolja az egyéni vásárlókra vonatkozó üzleten belüli tartózkodási idősáv fenntartását.”

Nincs nyitás, de mi történhet, ha valaki mégis kinyit? Mutatjuk a jogkövetkezményeket:

A rendeletben meghatározott ideiglenes védelmi intézkedések betartását

a)  a rendőrség, illetve

b)  a fővárosi és megyei kormányhivatalok a Magyar Honvédség közreműködésével ellenőrzik.

Ha a rendőrség vagy a kormányhivatal az ellenőrzés során, vagy a rendőrség, vagy a kormányhivatal a katona értesítése alapján a kötelezettség megszegéséről szerez tudomást,

a)  100 000 forinttól 1 000 000 forintig terjedő bírságot szabhat ki,

b)  a helyiséget, területet, intézményt, illetve a helyszínt legalább egy napra, legfeljebb egy év időtartamra ideiglenesen bezárathatja.

A rendőrség vagy a kormányhivatal a jogkövetkezményeket együtt is alkalmazhatja. A jogkövetkezmény azonos napon több egymást követő ellenőrzés alkalmával is alkalmazható.

Szabad szolgáltatók: mindenki csak dolgozni szeretne! 

A Szabad szolgáltatók Facebook csoport a szépségipari szakemberek összefogásáért jött létre.

“Semmi mást nem szeretnénk, csak hogy kinyithassuk az üzleteinket és újra munkába állhassunk! #dolgozniszeretnek”

A Szabad Szolgáltatók csoport kezdeményezéséről itt írtunk:

https://old.fodraszinfo.com/szabad-szolgaltatok-szepsegipari-szakemberek-a-nyitas-mellett/

A Szabad Szolgáltatók petícióját itt találod: 

Szépségipari petíció a szalonok szabad nyitásáért

Forrás: Magyar Közlöny, MKIK, Szabad Szolgáltatók

Közzétéve: 2021-03-27 22:49