Szépségipari petíció a szalonok szabad nyitásáért

szépségipari petíció

Szépségipari petíció indult el aláírásokra gyűjtve. Csatlakozz!

Már korábban beszámoltunk arról, hogy a szépségiparban milyen példás összefogás szerveződött néhány nap alatt. A Szabad szolgáltatók csoport ezúttal aláírásgyűjtésre hív. A szépségipari petíció célja a szalonok szabad nyitása 2021. március 21-én. Olvasd el kiáltványukat és ha egyetértesz, írd alá te is! A linket megtalálod cikkünkben.

Szépségipari petíció

“Tisztelt Operatív Törzs!

A jelen petícióval fordulunk Önökhöz, mivel a szépségipari szakemberek indokolatlanul kerültek rendkívül nehéz helyzetbe a 2021. március 5-i szigorításokat követően. A kormányrendeletnek eleget téve, az üzleteinket a meghatározott 2 hétre bezártuk, de kérjük, hogy március 22-én maradéktalanul újra kinyithassunkElőadni kívánjuk, hogy:

– Szakmánkból kifolyólag eddig is nagy hangsúlyt fektettünk a fertőtlenítésre, a pandémia előtt is sokan maszkban, kesztyűben dolgoztunk.

– A vírus megjelenésével még inkább betartjuk az egészségügyi előírásokat, egyszerre egy szakember csak egy vendéggel találkozik, az üzletekben pedig most nem fogadunk a vendégen kívül kísérőket, hozzátartozókat.

– Védőfelszerelésben dolgozunk — akárcsak az egészségügyben —, a vendégek előtt és után is fertőtlenítjük a munkafelületeket, asztalokat, kilincseket, eszközöket.

– A vendégeknek adott időpontokat is tágabbra vettük, így a vendégek sem találkoznak egymással, van egy 15-20 perces szünet két vendég között, ezalatt végezzük el a szükséges fertőtlenítéseket, szellőztetést.

– A szépségiparban dolgozók döntő többsége KATA-s vállalkozói formában végzi a tevékenységét, így mi nem vagyunk jogosultak a bértámogatásra. Ha mi bezárunk, egészen egyszerűen nincsen bevételünk, kiadásunk viszont ugyanúgy van. A családjainkat is el kell tartani, számos esetben előfordul, hogy egy házasságban mindkét fél a szépségiparban dolgozik, de bármelyik családfenntartó féltől érkező bevétel kiesése jelentős veszteség egy családnak, a többgyermekeseknek, és a gyerekét-gyerekeit egyedülállóként nevelő szülőknek egyaránt. 

– Sokunk magánszemélytől vagy cégtől veszi bérbe az üzlethelyiséget (és nem önkormányzattól), amelyet a legtöbb esetben továbbra is fizetnünk kell. A 6:336. § [A bérleti díj] törvény 2-ik bekezdésének értelmezése a jogászok által messze nem egyértelmű, így a bérbeadók zöme változatlanul fenntartja a követelését.

– A 2020 évi korlátozások során, számos szépségipari szakember önkéntesen szüneteltette a tevékenységét, akár több hónapig is zárva tartott bízva a helyzet javulásában. Emiatt, sokunk tartalékai jelentősen elapadtak, a meglévő 2 hétnél hosszabb lezárást egyszerűen már nem bírunk el.

A fent leírt tények alapján megállapítható, hogy a Covid-19 elleni védekezés, azaz a szükséges higiénia fenntartása és fokozása rendkívül hatékonyan megoldható a szépségipari szolgáltatási helyiségen belülEnnek következtében, a fertőzés kockázata jóval alacsonyabb, mint például a jelenleg nyitva tartható üzlethelyiségek többségében. Gondoljunk csak a szuper-, és hipermarketekre, a háztartási boltokra vagy éppen a nemzeti dohányboltokra. Egy szépségipari szolgáltatónál fogászatnak vagy egyéb magánegészségügyi rendelésnek megfelelő védelmet és higiéniát lehet biztosítani.

A szépségipari szolgáltatás számos esetben elengedhetetlen, a folyamatban lévő kezelések megszakítása negatív következménnyel járhat a vendégeink részére. Példaként szeretnénk felhozni a különböző gyulladáskezelő arckezeléseket, a fájdalmat okozó benőtt és legrosszabb esetben elfertőződött lábkörmök, berepedt lábfej sarokfájdalom kezeléseket, krónikus hátfájás enyhítést célzó masszírozásokat, a fizikai közérzetet javító szolgáltatásokat, és a lista még bőven folytatható és kiterjeszthető az összes szépségipari szolgáltatóra. A bezárás nem csak nekünk, hanem a vendégeinknek is kárt okoz. A magánegészségügy nyitva tartása mellett, a szépségipar bezárása megítélésünk szerint nem indokolt.

Továbbá, felhívjuk szíves figyelmüket arra, hogy a szépségipar fehér vállalkozásainak ellehetetlenítésével, ugrásszerűen megszaporodhatnak az olyan fekete/sufnis és sokszor kontár tevékenységek, amelyek a fent leírt higiéniai és vírusvédelmi intézkedéseket nem helyezik előtérbe, komoly veszély jelentve a vendégekre nézve. Többek között emiatt is, a szépségiparra kirótt korlátozás nemhogy nem éri el a célját, hanem inkább ront a fennálló helyzeten.

A jelen petícióban ismertetett indokaink alapján, kérjük tisztelettel az Operatív Törzset, hogy a szépségipari szolgáltatások 2021. március 22-én történő megnyitására tegyen javaslatot Magyarország Kormányának.

Megértésüket és segítségüket előre is köszönjük!

A pozitív döntés reményében,

Maradunk tisztelettel,

Szépségipari szolgáltatók”

Szépségipari petíció: itt írd alá! 

szépségipari petíció aláírása

Szépségipari petíció: aláíráshoz kattints a képre

A petíciót itt tudod aláírni: https://www.peticiok.com/kerjuk_a_szepsegipari_szolgaltatasok_tenyleges_ujranyitasat_2021_marcius_22-en

A szépségipari petíciót aláírók gondolatai

A szépségipari petíciót cikkünk megjelenéséig összesen 38.249-en írták alá és 38.266 fő véleményét is megírta, szerinte miért van szükség az újranyitásra. Ebből mutatunk néhányat:

Lang Dóra (Pécs, 2021-03-14)

“Teljes mértékben egyetértek!
Férjem zenész, november óta rendeletileg tiltott a tevékenysége. Azóta az én keresetemből él a családunk. Minden tartalékunk elfogyott. Ha nem nyithatunk ki március 22-én, akkor sem a számláinkat nem tudjuk befizetni, sem étel nem tud az asztalunkra kerülni!”

Schmidt Adrienn (Dunakeszi, 2021-03-14)

“Fodrász vagyok, a bátyám is az, ez a megélhetési forrásunk!”

B. Hajas Szimonetta (Budapest, 2021-03-14)

“Szépségipari tanuló vagyok és családtagom is fodrászként dolgozik, valamint sok barátom van, akik szintén nehéz helyzetbe kerültek a zárás miatt!”

Hegedüs Claudia Nikoletta (Isaszeg, 2021-03-14)

“Aláírom, mert a megélhetésemmel és a vendégeimmel játszok, amíg nem tudok dolgozni.”

Kiss Vanessza (Sopron, 2021-03-14)

“Szükségünk van a megélhetésre! Pénz nélkül sokáig nem bírjuk fent tartani magunkat és az üzletünket. Elveszítjük mindenünk!”

Adrienn Varró (Győr, 2021-03-14)

“Aláírom, mert dolgozni szeretnék, fertőtlenítés és egészségügyi szabályok betartása mellett.”

Ágoston Noémi (Veresegyház, 2021-03-14)

“Mert ezzel teljesen ellehetetlenítik a fennmaradást a szépségiparban. A vendégek így sokszor az otthoni, feketén dolgozó, kevésbé szakképzett emberekhez fordulnak! Ezzel erősítik a fekete gazdáságot, illetve akár a vírus terjedését a nem megfelelő higiénés szabályok megtartásával! Nem minden szépségipari vállalkozó Katás, így a járulékkedvezmény sem vonatkozik a nagyrészre! A szépségszalonban dolgozók, maszkban, kesztyűben dolgoznak, megtartva a higiénés szabályokat!”

Karanténból fodrászatba: a legnagyobb frizura átváltozások előtte-utána III.

Szöveg és képek: Fodrászinfó

Ha szerinted másoknak is fontos, köszönjük a Like-ot és megosztást!

Közzétéve: 2021-03-16 14:39